Nak Tutup Mata Pun Takut, Jangan Tengok ‘Qorin’ Kalau Korang Tak Kuat

Kalau korang ada akaun Netflix, mesti perasan kan yang salah satu filem horror dari Indonesia dah ada di sana. Ya, tapi ini bukan filem horror biasa. Kesan yang diberikan sangat mendalam.

Qorin mengisahkan mengenai seorang pelajar sekolah agama, Zahra yang mengalami gangguan daripada jin yang bernama qorin. Pada awalnya, kehidupan Zahra aman dan sejahtera namun selepas diberikan tugas menjaga salah seorang pelajar baru bernama Yolanda, hidupnya mula tidak tentu arah.

Untuk mendapatkan gred yang baik, Zahra terpaksa menemani Yolanda yang terkenal dengan nakalnya. Yolanda sering mencipta masalah, antaranya mengajak Zahra dan siswi lain untuk melakukan ritual qorin. Kerana terpaksa, kemahuan Yolanda dipersetujui.

Namun selepas ritual itu diadakan, semua siswi yang mengambil bahagian terkena gangguan keganasan mistik. Mereka dihantui jin qorin yang menyerupai diri mereka. 

Lagu permainan tradisional kanak-kanak ‘Cing Ciripit’ yang tidak asing lagi dengan mereka di daerah Jawa Barat menambahkan lagi elemen seram. Merinding mendengarnya.

Dengar kata, ada yang dah tonton lepas tu nak tutup mata pun takut! Terbayang babak-babak seram Qorin depan mata! Namun elemen seram bukanlah satu-satunya yang dipertonjolkan dalam filem ini. Isu gangguan seksual dan ketakutan untuk bersuara juga diketengahkan dalam filem ini.

Hari raya ni bolehlah tonton filem ini ramai-ramai di ruang tamu rumah nenek kan? Kenang sikit zaman kecil-kecil dahulu. Lepas tu masing-masing takut nak ke tandas. ;p

Raja Lepak

Read Previous

‘Bakai, Bunggung, Bantang’ – Ini Sebab Kenapa Orang Cina Selalu Tersilap Gunakan Huruf ‘P’ Dan ‘B’

Read Next

Lagi Seram Dari ‘KKN Di Desa Penari’, Ini Kisah Benar Di Sebalik Filem ‘Sewu Dino (1000 Hari)’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *