Tips Elak Rasa ‘Bodoh-Bodoh Sikit’ Lepas Pulih Jangkitan Covid-19

Korang yang pernah terkena jangkitan COVID-19, ada tak side effect lepas daripada tu yang susah untuk korang teruskan kehidupan seharian? Antara simptom long covid yang biasa kita dengar ialah cepat penat, nafas putus putus dan badan pun rasa tak bertenaga.

Tapi korang tahu tak, yang ada setengahnya alami masalah brain fog yang mana dia tak dapat tumpukan perhatian dan bagi focus untuk selesaikan tugas. Senang kata macam bodo-bodo sikit atau pun blur. 

Menurut perkongsian Dr Hadi Othman dekat TikTok, ada beberapa tips yang boleh korang buat untuk kembalikan kenormalan otak.

  1. Exercise yang boleh tingkatkan pernafasan.
  2. Amalkan pemakanan yang sihat.
  3. Tidak mengambil arak atau dadah. 
  4. Pastikan waktu tidur cukup dan berkualiti
  5. Mendengar muzik meditasi atau bacaan suci Al-Quran untuk orang Islam.
  6. Join aktiviti komuniti supaya otak dapat bekerja.

Jadi kalau korang rasa ada kawan-kawan yang lepas je baik COVID-19 dia macam bodo-bodo sikit atau selalu blur, jangan marah. Maybe dia tengah ada side effect brain fog tu.

Video: Dr. Hadi Othman

Read Previous

Geram Kereta Double Park, Wanita Amuk Patahkan Side Mirror. Tapi Dah Tinggalkan Nombor Fon?

Read Next

Hantar Kereta Ke Bengkel, Sekali Kereta Kena Lenjan Sampai Enjin Rosak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *