5 manfaat oat buat kulit, rambut & kesihatan

Bijiran oat bukan sahaja boleh digunakan sebagai hidangan untuk sarapan.. Kesan pengambilannya mengenyangkan lebih lama kerana bahan ini kaya dengan kandungan serat, karbohidrat dan zat besi mampu diserap baik tubuh.

Image result for oatmeal benefit

The dietary fiber (beta-glucan yang mana merupakan paling penting) dan minerals present di dalam oats membantu mencegah daripada pelbagai penyakit seperti heart disease, diabetes, obesity malah cancer. Namun, bukan itu saja yang menjadi tarikan bahan semula jadi ini, sebaliknya turut bermanfaat untuk your skin and hair.

  1. Turunkan paras kolestrol

Bijirin oat mengandungi serat larut dipanggil beta glucan yang membantu mengurangkan paras keseluruhan kolesterol termasuk kolesterol LDL. Serat boleh larut ini juga membantu sistem penghadaman kekal sihat.

Jika sukar menikmati bijirin oat begitu saja, campuran oat bersama susu rendah lemak atau susu soya itu boleh ditambah hirisan buah-buahan segar seperti pisang, strawberi atau oren.

  1. Atasi masalah kulit

Menurut satu kajian diketengahkan pakar kulit, Dr Susan Stuart, dilaporkan dalam Huffington Post, oat mengandung khasiat antiinflamasi dan antioksidan sangat baik untuk kulit sensitif serta mengatasi pelbagai masalah kulit.

Image result for oatmeal face mask

Kandungan ‘saponin’ dalam oat membantu menyingkirkan kotoran yang ada dalam liang pori. Bahan ini juga bersifat antiradang dan menyembuh.

  1. Cerahkan & haluskan kulit

Kandungan khasiatnya tinggi dapat mengembalikan keremajaan, sekali gus memberikan kesan kulit lebih cerah dan bebas dari kekotoran degil.

Selain menanggalkan sel kotor pada wajah bagi memastikan tekstur kulit sekata, oat juga mengurangkan bekas jerawat untuk kulit kelihatan normal.

  1. Tangani masalah kelemumur

Jika diperhatikan, kelemumur boleh berpunca daripada pelbagai faktor termasuk penjagaan kulit kepala dan rambut yang tidak teratur, penggunaan syampu berlebihan dan kulit kepala sensitif. Bagaimanapun, penyebab utama paling kerap adalah kerana kulit kering.

Oatmeal shampoo also treats itchy scalp and prevents excess oil and dirt.

  1. Atasi masalah cracked heels

Selain menggunakan krim kaki, oat juga dapat dijadikan sebagai lulur kaki bagi menghilangkan kesan kulit kering. Kandungan antiinflamasi dan antioksidan membuat kulit mati disingkirkan dengan baik.

#SisterPrihatin

nina.zaini

Read Previous

5 sebab makanan organik lebih baik buat anda

Read Next

Resdung vs Sinus: Anda yakin sekadar bersin biasa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + 5 =