Rupanya selama ni cara kita makan pasta salah..

Korang, suka makan pasta tak? Kalau kat restoran Itali tu kekadang sampai tak tahu kan nak order apa. Restoran Itali sangat, padahal kat Pizza Hut je. Opps.

Pening tau nak decide sama ada nak order Spaghetti Bolognese ke, Carbonara or Aglio Olio? Mana satu yang best ni? Semua nak! Order semua la.

A bowl of pasta with many different types of food on a plate

Description automatically generated
Sumber: Kitchen Sanctuary

Sama je situasi bila nak memasak, mesti susah nak decide nak masak pasta apa. Mac and Cheese pun sedap. Lasagna too. Haihh.

A pizza sitting on a plate

Description automatically generated
Sumber: Taste

Tapi kan sebenarnya ada orang beritahu bahawa cara kita makan pasta ni salah la. Aik, boleh ada cara betul dan salah pula ya? Alamak. Habis tu nak makan macam mana?

Ni ha, blogger makanan Itali, Natalie Kennedy dari Rome dah sound dah. You’ve been eating pasta wrong! Katanya. Hah. Terkezut tak?

A picture containing clipart

Description automatically generated

Ok, berikut adalah kesalahan dalam memasak & memakan pasta yang Sis Natalie tu tegur:

  1. Pakai garfu je sis

Nak makan pasta tak perlu sudu, pisau semua itu. Garfu sudah cukup.

A plate of food with a fork

Description automatically generated

So, take your garfu and pintal-pintal spageti tu settled. Mmm dapnya.

  1. Jangan patahkan spageti sebelum rebus

Memang diakui we tend to patahkan spageti sebab saiz dia yang panjang. Kang separuh spageti je masak pulak kan? Macam mana pula? Tapi dah orang Itali kata salah. Baiklah.

A picture containing indoor, food, table

Description automatically generated
  1. Makan pasta dalam jumlah yang banyak
A picture containing person, indoor

Description automatically generated
Sumber: AskIdeas

Sebenarnya kan, pasta boleh dijadikan sumber diet yang sihat. You nak makan hari-hari pon boleh. Tapi kena hadkan saiz hidangan kepada kira-kira 100g setiap orang. Dan topping tu pun kena cover la sikit, jangan letak cheese parmesan segenggam. Bahaya tu nanti.

  1.  Jilat pinggan sehingga licin

Ha yang tu pun NO, NO, NO. Tapi nak buat macam mana, sos Bolognese tu sedap. Bazir je kalau buang kan. Ya tak ya? Boleh nak licinkan pinggan. Tapi don’t jilat pinggan. Uols just gunakan sudu dan bakinya dibersihkan dengan roti. Simple!

So korang rasa nak ubah ke cara makan & masak pasta lepas ni? Kita bedal je la ea. You do you konsepnya. Aaa gittew!

#RCLocalSecret

nina.zaini

Read Previous

Renovate Tandas Lama Jadi Taraf 5 Bintang

Read Next

Excited travel with BFF, sampai lupa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *